• 2018.03.01.

Felméréstől a kivitelezésig: Hogyan zajlik egy hőtechnikai vagy szagtalanító rendszer kialakítása?

Felméréstől a kivitelezésig: Hogyan zajlik egy hőtechnikai vagy szagtalanító rendszer kialakítása?

Felméréstől a kivitelezésig: Hogyan zajlik egy hőtechnikai vagy szagtalanító rendszer kialakítása? 1024 683 Aqua - Nivo Kft.

Egy ipari hőtechnikai vagy szagtalanító rendszer kialakítása elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet. Pedig egy ideális világban valahogy ilyen egyszerűen zajlana: felhívom a szakembert, hogy pontosan mire van szükségem, majd egy előre megbeszélt időpontban úgy beszerelik a rendszert, hogy én szinte észre sem veszem, hogy épp dolgoznak nálam. Pikk-pakk, ott van, és működik.

Pont akkora, amekkora kell, pont olyan a teljesítménye, amilyet szeretnék. És megfelel minden szabványnak meg jogszabálynak, emellett könnyen rá lehet csatlakoztatni az áram- és vízhálózatra.

A tökéletes gyorsaság nem várt kockázatokkal járhat

Van néhány élmény, amin senki nem akar átmenni egy hőtechnikai vagy szagtalanító rendszer kialakítása során:

  • a berendezéseknek semmilyen hatása nincs: marad a bűz, nincs rendes fűtés az üzemben, nem megfelelő
    a szellőztetés,
  • az elemek nem illenek össze, vagy be sem férnek a nekik kiszemelt helyre,
  • az első szakhatósági vagy belső műszaki auditnál kiderül, hogy az üzembe az adott berendezés nem építhető be, mert szabályellenes,
  • nem lehet üzembe helyezni, mert nincs biztosítva a víz- vagy az áramellátás,
  • nagy a berendezések fogyasztása, amitől megugranak a közüzemi számlák.

Néhány dolog, amire az első ajánlatkérés és az üzembe helyezés között érdemes odafigyelni

1. Érzékelt probléma bemutatása

Az első alkalommal, amikor hozzánk fordulnak, az legfontosabb, hogy tisztázzuk, pontosan hol, milyen üzemben és milyen problémát kell orvosolni. Itt nem csak az Ön meglátásaira vagyunk kíváncsiak, de olyan dolgokra is rákérdezünk, amik talán elkerülték az Ön figyelmét.

Tudta például, hogy nem mindegy, milyen irányból csatlakoztatjuk rá a szagtalanító rendszerek beáramló ágát a szellőző rendszer fő kivezető csövére? Nem mindegy, hogy egy étterembe vagy egy fűrészüzembe akarjuk beépíteni a berendezést.

2. További információk kérése az ügyféltől

Az első beszélgetéskor máris egyeztetjük, hogy mire lesz szükségünk, hogy a lehető legmegfelelőbb rendszerre vagy eszközre adjunk Önnek ajánlatot. Ezek lehetnek alaprajzok, weboldalak, kiviteli tervek, anyagkiírások, emissziós mérési jegyzőkönyvek, energetikai tanúsítványok.

3. Előzetes javaslattétel

Ennyi információból már tudjuk, hogy személyesen is meg kell-e vizsgálnunk a helyszínt .

4. Helyszíni felmérés

Ha szükséges a helyszíni szemle, akkor időpontot egyeztetünk. Szakértőnk körbejárja a helyszínt, és megbeszéli a felmerülő kérdéseket az Ön felelős munkatársával (ügyvezető, műszaki vezető, környezetvédelmi, munkavédelmi vagy energetikai referens). Ekkor mérjük fel:

  • a beépítés lehetőségeit,
  • milyen további tervezést kell igénybe venni,
  • szagprobléma esetén a szagforrás tágabb környezetét (szagterjedés, hol élnek az panaszosok, merre fúj a szél stb.).

Mérnök felmérés rendszer beépítése

5. Ajánlat a tervezésre

Amennyiben nem állnak rendelkezésre kész tervek a kivitelezésre, akkor magára a tervezésre teszünk először ajánlatot. Ez plusz költséget jelent, de enélkül nem tudjuk megállapítani, hogyan kell kinéznie a berendezéseknek, milyen kapacitásúak legyenek, és mennyi anyagot kell felhasználnunk hozzájuk.

Ezt olyan szakembernek kell elvégeznie, aki rendelkezik kamarai regisztrációval, akkreditált szakképesítéssel, és jártas az épületgépészeti tervezésben. Míg egy kész szellőző rendszerhez példul lehet gépészmérnöki tervezés nélkül szagtalanító rendszert tervezni, vagy egy nagyüzemi kazánházban karbantartást ütemezni, addig egy még nem létező komplett elszívó-szellőztető légtechnikai rendszerhez elengedhetetlen a szakember közreműködése.

Bizonyos esetekben a tervezésen kívül szükséges igénybe venni egyéb, speciális méréseket végző szolgáltatásokat is, mint pl. a szagemisszió mérése, amit Magyarországon kizárólag egy akkreditált labor tud elvégezni.

Ezekről maradéktalanul tájékoztatni fogjuk Önt a folyamat során.

6. A tervezési ajánlat elfogadása és megrendelése

Amennyiben műszaki partnerünk ajánlatát elfogadja, és szerződést kötünk, indulhat a tervezés. Természetesen az Aqua-Nívó Kft. ezt fővállalkozóként ajánlja Önnek, így nem kell 4-5 különböző céggel szerződnie, és a köztük lévő szövevényes kommunikációt lekövetnie.

A fővállalkozó nélküli házépítésnél ilyenkor szokott megtörténni, hogy a kőműves, a burkoló és a villanyszerelő egymásra mutogat, hogy ki a hibás a kontár munkáért. Nálunk ilyen nem fordulhat elő.

7. Tervezési folyamat

Elképzelhető, hogy a megbízott gépészmérnöknek ismét fel kell mérnie a helyszínt. Ez minimális időt vesz igénybe, és legközelebb a kész kiviteli tervvel jelentkezik. Ha valamilyen hatósági engedélyeztetés is szükséges, akkor azt a kész tervek birtokában lehet megtenni.

8. Ajánlattétel a kivitelezésre

A kiviteli tervek alapján tudunk pontos ajánlatot tenni , hogy milyen költséggel és milyen lépésekben végezhető el a szükséges berendezések kivitelezése. Ha az ajánlatunkat megfelelőnek találja, akkor indulhat is a kivitelezés.

9. A szagtalanító rendszer kialakítása

A legkritikusabb kérdés itt az időzítés. Egy szagtalanító rendszer kialakítása során úgy kell közösen ütemeznünk a kivitelezést, hogy az ne akadályozza a termelést, és a termelés se zavarja az új rendszer beépítését. Ezektől függ, hogy egy kisebb szagtalanító rendszer kiépítéséhez néhány óra kell csupán, míg egy komplett légtechnikai rendszerhez több nap.

10. Üzembe helyezés és tesztelés

A gépeket természetesen nem hagyjuk csak úgy ott Önnek. Beépítés után teszteljük, finomhangoljuk és beállítjuk őket úgy, ahogy az az Ön igényeinek megfelel. A gépek használati utasításait átadjuk, az Ön munkatársainak pedig elmagyarázzuk a mindennapi megfelelő és biztonságos használatot.

Mennyi időt vesz igénybe az egész folyamat?

Elsőre nagyon hosszúnak tűnhet, de valójában csupán egy-két hónapot vesz igénybe. Az Aqua-Nívónál hiszünk abban, hogy a legkritikusabb az első időszak a telepítési folyamat során. Ha a kommunikációban nyitottak vagyunk, és mindent átbeszélünk, később nem kell majd a félreértések miatt hibákat javítani.

Egy megfelelő hőtechnikai vagy szagtalanító rendszer kialakítása elősegíti az optimális hőmérséklet fenntartását, az alacsony bűzkibocsátást vagy szellőzést, és ezáltal jelentősen javít az épületben dolgozók munkakörülményein.

Ha szeretné elindítani a folyamatot, lépjen velünk kapcsolatba még ma!