• 2018.01.11.

Húsipari szagtalanítás – Egy sertéstelep története (Esettanulmány)

Húsipari szagtalanítás – Egy sertéstelep története (Esettanulmány)

Húsipari szagtalanítás – Egy sertéstelep története (Esettanulmány) 1024 683 Aqua - Nivo Kft.

A húsipari szagtalanítás elengedhetetlen kelléke az ipari és lakossági szereplők békés egymás mellett élésének. Ha nem lenne, a felszálló bűz a környéken élőknek, de a dolgozóknak is elviselhetetlen környezetet teremtene. Az ipari eljárások előnye az élelmiszereknél az, hogy ellenőrizhető minőségben és nagy mennyiségben lehet velük termelni. Ugyanakkor úgy tudják terhelni a levegőt és a környezetet, hogy az élet elviselhetetlenné válik. A bűzszennyezés komoly ügy, és ugyanolyan fontos ellene fellépni, mint a könyezetszennyező hatások ellen.

Üzemi szellőztetés a sertéstelepen – komoly gond lehet?

Hazánk agrár- és ipari területei napi szinten szolgálják ki a nemzetközi piacot félkész- és késztermékekkel, és ezért több száz magyar csapat és cég dolgozik. Az egyik ilyen kiváló cég az Alföld kisvárosának határában működik.

Az üzem kapujától éppen csak mély levegővételnyi séta választja el az első lakóházat, ahonnan csendes kis kertvárosi utcák indulnak. Az üzemhez minden nap annyi kamion érkezik, hogy egy kicsit várniuk kell a lerakással. A pótkocsik sertéseket terelnek egy átmeneti szállásra, ahonnan már a vágóhídra készülnek. A szálláson az állatok számára a friss levegőt két hatalmas ventilátor szívja az épületbe, míg a másik oldalon az elhasznált levegő távozik… ki a szabadba. Pontosan oda, ahol a csendes kiskertek kezdődnek, és ahova a családok pihenni térnek haza minden délután.

Hiába dolgozott a cég tökéletes minőségben, teljeskörű egészségügyi biztonságban, az állattartás szabályait maradéktalanul betartva. Az alföldi kisváros üzeme több ezer ember életét keserítette meg nap mint nap húsiőari szagtalanítás híján.

Több száz vágóállat átmeneti szállása mellett hogy lehet élni?

Amikor a lakosok türelme elfogyott, bejelentették, hogy a szag zavaró és környezetüktől teljesen idegen. A jogszabályok értelmében ez bizony birtokháborításnak minősül, és a levegőtisztaság védelmét garantáló rendelet kimondja, hogy mit kell a cégnek tenni: Alkalmazza a legjobb technológiát a környezetterhelés csökkentése érdekében. A bejelentők elegen voltak ahhoz, hogy a hatóságnak lépnie kellett. Baljós levél érkezett a cég adminisztratív központjába: A megyei kormányhivatal felszólította a céget, hogy azonnal cselekedjen.

Ha az üzem tovább akar működni, szagtalanítani kell.

Ha a bűz a rendes működés miatt keletkezik (tehát nem hiba, vagy elavult technológia okozza), a hatóság kötelezi a céget valamilyen ipari szagtalanító technológia alkalmazására. A sertéseket feldolgozó cégnek erre kellett megoldás találnia sürgősen. Még az előtt, hogy a környezetvédelmi a hatóság a végső szankcióhoz nyúl: leállíttathatja az üzem működését.

Az üzemnek döntéshozói tudták, hogy többféle megoldás is létezik Magyarországon a húsipari szagtalanítás elérésére, ugyanakkor nagyon kevesen foglalkoznak vele. A lehetséges eljárásokra igaz az, ami a más tisztító műveletekre is: a szag eltűntetésének mértékét emelni csak exponenciálisan növekvő költségekkel lehet. Tehát egyensúlyi megoldás kell, ami már megfelelően csökkenti a bűzt (a környékbeli családok meg merik hívni a rokonokat egy kerti partira orrcsipesz nélkül), de a beruházási és a fenntartási költségek ésszerűen növekednek.

A megoldást a húsipari szagtalanítás szakértői hozták

Húsipari szagtalanításAz élelmiszeripari cég műszaki felelőse ekkor vette fel a kapcsolatot Horváth Imrével, az Aqua-Nívó Kft. vezetőjével, javasoljon egy elégséges megoldást erre a problémára mint az ipari szagtalanítás magyarországi specialistája. Együtt járták körbe a vágóállatok átmeneti szállását, hogy lássák, mivel és milyen körülmények között is kell pontosan megküzdeni.

Konzultáció következett, ahol az Aqua-Nívó szakemberei az olasz Labiotest mérnökeivel és kutatóval kiválasztották a megfelelő technológiát. Ehhez a legjobb nemzetközi példák, az üzem helyszínrajza, működési és környezeti információi szolgáltak alapul.

A csarnok két ventilátora elé hamarosan hajlított csőrendszer és 7-7 darab fúvóka került. A fúvókákon nagy nyomás segítségével finom permet távozott minden olyan időszakban, amikor állatok voltak a szálláson. Ahogy a permet összekeveredett a bűzzel teli levegővel, nagyon gyorsan eltűntek belőle a rosszullétet okozó szagok.

Megszűntek a szagok és a lakossági panaszok

Innentől kezdve a környéken élők 90 %-a már nem érezte, a maradék 10 % pedig érezte, hogy valami még van a levegőben, de már egyáltalán nem találta zavarónak (erről az eredményről jelentésében a KVI-Plusz Kft. akkreditált szagvizsgáló laborja tájékoztatta az üzemet). A kis alföldi városba az Aqua-Nívó Kft. munkatársai azóta is rendszeresen visszatérnek: ellenőrzik a szagtalanítás hatékonyságát, a gépek működését, elvégzik a megrendelt karbantartási munkákat, és szállítják az ipari szagtalanító rendszer hatóanyagát is. A csőhálózatot felkészítették a téli működésre is, így nem kell attól félni, a tél közepén a jég szétfeszíti a csöveket.

A húsipari üzem számára a legjobb elérhető eredmény született: nincs lakossági panasz, és most már biztosan zavartalanul működhet tovább a telep.

Önnek is ipari szagtalanításra lenne szüksége?

Lépjen velünk kapcsolatba, és segítünk Önnek is megtalálni a tökéletes megoldást – akár a húsipari szagtalanítás területén is.