• 2019.02.11.

Ipari szagtalanítás: A LABIOTEST garancia a sikerre

Ipari szagtalanítás: A LABIOTEST garancia a sikerre

Ipari szagtalanítás: A LABIOTEST garancia a sikerre 1024 768 Aqua - Nivo Kft.

Hogyan segíti ez a módszer a rossz szagoktól mentes környezet kialakítását, és a lakossági panaszok megelőzését? A LABIOTEST a szagok vizsgálata, mérése és megszüntetése területén végzett kutatásaiból kiindulva olyan termékkört és innovatív megoldásokat alkotott, amelyek a korszerű levegőtisztítás elvén nyújtanak megoldásokat az ipari szagtalanítás problémaköreire.

Mit jelent a levegőtisztítás?

Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a hazánkban kizárólag az AQUA-NÍVÓ Kft. által forgalmazott, innovatív LABIOTEST technológia és a hatékony, ipari szagtalanítás előnyeit, vissza kell lépnünk a levegőtisztítás alapjaiig.

A levegőtisztításért felelős micellákat képző (tisztító) molekulák olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek által összegyűjtik és blokkolják a rossz szagok molekuláit a levegőben. A levegőtisztítás e módszere nemcsak feltartóztatja és kontrollálja a rossz szagok terjedését, hanem csökkentheti a levegőben lévő por, mikro-mérgezőanyagok és különféle kórokozók mennyiségét.

A felhasznált keverékek vízből és a levegőtisztításért felelős, speciális termékekből állnak. Ezek a termékek képesek teljesen lebomlani, és nem lépnek káros kémiai reakcióba környezetükkel. A LABIOTEST termékeiben található nanorészecskék micellákat képeznek a szagmolekulák körül, így a szagsemlegesség garantált. Az esetek döntő részében a gravitáció a talaj közelébe húzza őket „magas” súlyuknak köszönhetően.

LABIOTEST: 20 év tapasztalat, fantasztikus eredmények

A LABIOTEST technológia az ipari szagtalanítás minden területén kíméletes segítséget nyújt:

 • Magas tisztítási hatékonyságot kínál.
 • A használt tisztítóanyagok nem károsítják a környezetet, és belégzésük is teljesen ártalmatlan.
 • Nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek kémiai reakció útján veszélyes, másodlagos vegyületeket hoznának létre.
 • A használt tisztítóanyagok a levegőben nem oxidálódnak, és a kémiai jellemzőik alapján biodegradálhatóak, ami a természetes környezetben való használathoz szükséges.
 • Gátolja a szagmolekulák eredeti formába történő visszaalakulását.
 • A nedvesség nem rontja a hatásfokát, mivel a tisztító komponensek vizes környezetben fejtik ki hatásukat.
 • A komponensek hatását nem befolyásolja a napfény.
ozmogen sorompo

1. ábra: Az ozmogén sorompó mikrocseppjeit levegőbe juttató fúvóka

 

Atombiztos eljárások a kompromisszummentes ipari szagtalanítás érdekében!

Ozmogén sorompók – A mikrocseppköd erejével

Az ozmogén sorompókhoz a LABIOTEST olyan, nem mérgező, kémiai anyagokat használ, amelyek semlegesítik a szagokat okozó molekulákat. Más rögzítő vagy közvetlen kémiai hatást okozó molekulákat tartalmazó termékekkel szemben a LABIOTEST ozmogén sorompói a micellákhoz hasonló nanorészecskéket használnak, amelyek burokba zárják a szagokat okozó molekulákat. A molekulákat alkotó micellák tulajdonságai következtében ezek a molekulák képesek összegyűjteni és semlegesíteni a szagmolekulákat.

Az optimális eredmény elérése érdekében a LABIOTEST olyan technológiát alkalmaz, melyben a termékek és a berendezések tökéletes összhangban működnek. Az ULV (Ultra Low Volume) egység áltál kibocsátott mikrocseppköd elpárologva kapcsolatba lép a szagmolekulákkal, és azokat maximális hatékonysággal és gazdaságossággal közömbösíti.

mobil ozmogen sorompo

2. ábra: Telepített és mobil ozmogén sorompók működése egy komposztáló területén

 

Különféle diffúziós metódusok léteznek, amelyeknek segítségével a mikro- vagy nanocseppködöt képzünk, és azt a levegőbe juttatjuk:

 • alacsony vagy magas nyomású rendszerek
 • bifluid rendszerek
 • ultrahangos párásítórendszerek
 • párologtatórendszerek

Az ozmogén sorompók alkalmasak leginkább arra, hogy a diffúz szagforrások hatását csökkentsék. Amikor nagy területen keletkeznek különböző kellemetlen szagok (pl. komposztálótelepek, hulladékválogatók és -rostálók, szennyvízkezelő medencék), akkor az irányított emisszió csökkentésére kifejlesztett megoldások (pl. légszűrők) csak rendkívül magas költséggel alkalmazhatók (lefedés kiépítése, elszívás, légkezelés), és gyakran feleslegesek is (pl. nem káros mértékű kibocsátott szennyezőanyagok esetén).

Az ozmogén sorompók folyamatosan kontrollálható és ellenőrizhető működtetés és költségek mellett képesek a szabad térben semlegesíteni a szagokat. A tervezés során figyelembe vesszük az érintett lakóhelyek helyzetét, valamint az időjárás és a szél jellemzőit. Ennek eredményeként bizonyítottan 85%-os szaghatáscsökkentés érhető el.

Egyik ügyfelünk tapasztalata az ozmogén sorompóval kapcsolatban:

Mivel állati eredetű gyártási melléktermékek, valamint élelmiszeripari melléktermékek komposztálásával foglalkozunk telephelyünkön, a tevékenységünk erős bűzzel   és   szaghatással   jár.   Az   Aqua-Nívó Kft. szabadtéri szagtalanító, szagközömbösítő berendezésének köszönhetően azonban sikeresen csökkenteni tudjuk a bűzt és a szaghatást Vének, Gönyű és Győr lakosainak érdekében.

– Tuza László Pál, telepvezető
ATEVSZOLG Innovációs és Szolgáltató Zrt.

 

Légszűrő berendezések – Hogy mindenki fellélegezhessen

Az irányított kibocsátás esetében a megoldás egyszerűbbnek tűnik: a kezelendő légmennyiség átmegy egy szűk keresztmetszeten. Ez történik a füstkibocsátó kémények, szállítóberendezések, extrakciós készülékek és levegőventilátorok esetében.

Nedves gáztisztító – Kültér? Beltér? Nincs akadály!

A LABIOTEST gáztisztítói úgy lettek kialakítva, hogy megvédjék a környezetet a légnemű szennyezőanyagoktól. A mosási folyamatok a sorba rendezett tornyokon vagy nedves szakaszokon, befecskendezéseken keresztül zajlanak. Ennek következtében a szilárd anyagokat és az egyéb légszennyező anyagokat recirkulációs tartályokba vonják ki. A különböző szűrőelemek olyan szintre növelik az általános tisztítási hatékonyságot, hogy a technológia még beltéri levegő kezelésére is alkalmas.

Száraz gáztisztító – Ipari szagtalanítás folyadékok nélkül

A DK FIL egy olyan innovatív szűrőrendszer, amelynek feladata a levegőben található szennyezőanyagok magas fokú semlegesítése. Mindez folyadékok alkalmazása nélkül. A levegőtisztítási folyamat több rétegen és többféle beágyazott reagenst tartalmazó, statikus szűrőn át zajlik. Ez lehetővé teszi, hogy valós, többlépcsős mosás menjen végbe. A preaktivált és előre impregnált semlegesítő- és/vagy szűrőanyagok sokféleségének köszönhetően reagensek széles körét alkalmazhatjuk, amelyek megfelelő kialakítása gondoskodik a kibocsátott anyagok kezeléséről.

tobblepcsos levegokezelo rendszer - DK FIL
3. ábra: DK FIL többlépcsős levegőkezelő rendszer

Az ipari tevékenységek gázkibocsátása nemcsak zavaró szaghatást okozhat, hanem akár jogszabályban meghatározott határértékeket is átléphet (pl. szénhidrogének, ammónia, szálló por, füst). Ha ezt az ellenőrző hatóságok megállapítják, akár nemzetközi jelentőségű üzemek működését is korlátozhatják, ami több millió eurós veszteséget is okozhat a feldolgozóipari cégek számára. A nedves és száraz gázmosórendszerek kombinálásával és  kiegészítésével (por- és páraleválasztás, hőhasznosítás, kondenzáció stb.) olyan komplex légkezelést tudunk biztosítani, ami biztosan a kívánt határérték alá csökkenti a légszennyező anyagok koncentrációját.

Egyéb megoldások

A fent említett két eljárástípus mellett az alábbi megoldások is segítséget nyújthatnak a szagmentes környezet megteremtésében:

 • Biológiai kezelés
 • Kémiai kezelés
 • Burkolórendszerek
 • Portalanítás

Tudományosan is bizonyított hatékonyság

A LABIOTEST által forgalmazott termékek teljes mértékben ártalmatlanok a biológiai és kémiai kockázatok tekintetében. Nem károsítják a környezetet, míg a porlasztó berendezések magas hatékonyságúak, amelyek az elektromos berendezések biztonságára vonatkozó közösségi direktívák figyelembevételével lettek megtervezve és kivitelezve. A LABIOTEST ezenkívül az értékesítés utáni gyors és hatékony karbantartásért is kezeskedik.

Köszönhetően az Udinei Egyetem Dinamikus Olfaktometriai Laboratóriumával való együttműködésnek, a LABIOTEST képes magas szinten integrált szolgáltatást nyújtani:

 • Meghatározza az olfaktometriai problémát (kellemetlen szagok),
 • Feltárja a probléma eredetét,
 • Kiválasztja a legmegfelelőbb technológiát a szagok semlegesítésére,
 • Javaslatot tesz a monitoringeljárásra.

A szagok független mérését a Dinamikus Olfaktometriai Laboratórium (valamint a további országok szagméréssel foglalkozó vállalkozásai) szolgáltatása biztosítja, amely olfaktometriai méréseket végez az európai szabvány alapján. A szabványt Olaszországban 2004-ben fogadta el az Országos Szabványügyi Testület az UNI EN 13725 kódszám alatt. A szagmérés mértékegysége az egy köbméterre jutó európai odorometrikus egység (Oue/m3). Az odorometrikus egység magas értéke azt jelzi, hogy a szagok nagyon erősek, és érzékelhetők még hígítás után is.

Ami jó, azt el kell ismerni!

A LABIOTEST által forgalmazott anyagok formuláit az alábbi amerikai és olasz szervezetek tanúsították és hitelesítették:

 • EPA – Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége
 • Az Amerikai Egyesült Államok Tisztiorvosi és Humán Szolgálata
 • Milánói Foglalkozás-egészségügyi Hivatal
 • Egészségügyi Minisztérium, Olaszország
 • Országos Munkabiztonsági és Megelőzési Intézet, Olaszország
 • Nemzeti Kutatási Tanács, Alkalmazott Hidrobiológiai Osztály, Olaszország
 • Bolognai Egyetem, Állatpatológiai Osztály

Alkalmazási területek, avagy ipari szagtalanítás mesterfokon

A LABIOTEST egyedülálló technológiáját már több olyan ipari és szolgáltatási területen is sikeresen alkalmazták, ahol nagyon erős, kellemetlen szagok keletkeznek.

Tipikus alkalmazási területek, iparágak:

 • Kőbányák és újrahasznosító üzemek
 • Gyárépületek és a lebontóüzemek
 • Cementgyárak
 • Aszfaltkeverő üzemek
 • Acélművek
 • Komposztálóüzemek
 • Húsipar
 • Kémiai anyagok használata és termelése
 • Zsírtermelés
 • Cukorgyárak
 • Húsliszt termelése
 • Szeszgyárak
 • Papírgyárak
 • Tejtermék-feldolgozók
 • Cserzőüzemek
 • Öntödék
 • Nagyüzemi állattartás
 • Települési szilárdhulladék- lerakók
 • Állateledel-gyártó üzemek
 • Bányászati létesítmények
 • Hulladékgyűjtő autók
 • Hulladéktároló telepek
 • Hulladékdepók
 • Hulladékválogató és újrahasznosító üzemek
 • Utcai szeméttárolók
 • Városi és ipari víztisztító telepek
 • Szennyvíztárolók tisztítása és ürítése
telepitett ozmogen sorompo szennvizkezelonel
4. ábra: Telepített ozmogén sorompók működése egy szennyvízkezelőnél

Nem csak a szagcsökkentés fontos!

A technológia tervezése és kivitelezése során nemcsak a szagcsökkentés, valamint az egészségügyi és környezeti biztonság a cél, hanem az üzemeltetés gazdaságossága is. Ennek érdekében a következőkre van szükség:

 • Megfelelő mikronizálás: minél kisebb a levegőbe juttatott vizes keverék (aeroszol) részecskéinek mérete, annál nagyobb a szagmolekulákkal történő érintkezés felülete, így a technológia hatékonysága.
 • Stratégiai diffúzió: a porlasztás vagy a párologtatás helyszíneit úgy kell megválasztani, hogy lefedjük a szagképzés teljes felületét anélkül, hogy csökkentenénk a technológia hatásfokát.
 • Aktiválás illeszkedése: a befecskendezési pontok, diffúzorok számát és teljesítményét úgy kell megválasztani, hogy az illeszkedjen a kilépő, rossz szagú levegő mennyiségével és sebességével.
 • Temporizálhatóság: a működés aktivitása illeszkedjen a változó termelési, klimatikus vagy környezeti feltételekhez, és programozható legyen annak érdekében, hogy valóban akkor működjön a rendszer, amikor arra szükség van.

Amennyiben az Ön számára is fontos a hatékony, mégis gazdaságos ipari szagtalanítás, forduljon a LABIOTEST technológiák kizárólagos magyarországi forgalmazójához és kivitelezőjéhez! Az AQUA-NÍVÓ Víz- és Hőtechnikai Kft. szakértőire számíthat.