• 2018.12.07.

Műanyagipar: hogyan fogják kibírni a szomszédok?

Műanyagipar: hogyan fogják kibírni a szomszédok?

Műanyagipar: hogyan fogják kibírni a szomszédok? 940 380 Aqua - Nivo Kft.

Egy magyarországi nagyváros ipari negyedében régóta működik egy műanyagüzem, amely mindannyiunk számára készít termékeket, habár sokan nem is tudnak erről. A gyártás évtizedek óta zajlik, az elmúlt 10 év azonban változást idézett elő a cég életében. Ennek oka nemcsak az, hogy a külföldi tulajdonosok új irányítási szemléletet hoztak, hanem az is, hogy a cég lakossági és ipari termékei iránt egyre nő a kereslet. A termelési volumen az elmúlt 5 évben a háromszorosára nőtt.

De hol itt a probléma?

A sikernek sajnos ára is volt. Az áldozatos munkán kívül más nehézség is adódott. A szomszédos üzemek, raktárak
tulajdonosai panaszkodni kezdtek az égettműanyag-szag miatt. A környezetvédelmi hatóság pedig megrohamozta az
üzemet.

A cégnek bizonyítania kellett, hogy a levegőbe bocsátott szennyeződések nem károsak az egészségre, és nem lépik túl az előírt határértékeket. Ez önmagában nem jelentett problémát, mivel a vállalatnak a szennyező kéményeket (mint
pontforrások) már korábban is be kellett jelenteniük, és előírt rendszerességgel újraminősítették a szennyezőanyagok
koncentrációját bizonyító jegyzőkönyveket.

A szagtalanítás azonban korábban nem merült fel kötelezettségként. Hasonlóan más üzemekhez, a vállalat dolgozói és vezetői itt is mindennap találkoztak a felhevített műanyag szagával. Számukra ez egyáltalán nem volt nyugtalanító. A hatóság azonban kíméletlen volt. Határozat született: szagcsökkentésre alkalmas eljárások gyors bevezetésére volt szükség.

Levegőtisztaság, rendben?

Az üzem környezetvédelmi menedzsere felkeresett minket, hogy segítsünk gyorsan a szagtalanítás folyamatában. Mivel a hatóság által megszabott határidő be nem tartása kemény szankciókat (pénzbírság, üzembezárás) vonhatott volna maga után, azonnal munkához láttunk.

Amikor átnéztük a kapcsolódó dokumentumokat (elsősorban az emissziómérési jegyzőkönyveket), kiderült, hogy a cég a szennyezőanyagok tekintetében minden előírásnak megfelelt, és minden szennyezőanyag koncentrációja jelentősen a megadott határérték alatt maradt. De egy probléma még mindig akadt: a szag.

A szag forrása

Meg kellett néznünk az üzemet kívül-belül, hogy lássuk, mivel is állunk szemben. A csarnokszerű épületben 4 hosszan elnyúló gépsor dolgozott, legtöbbször egymástól függetlenül, gyakran különböző termékeket gyártva. Minden gyártósoron egy ponton zajlott a hevítés és a melegmegmunkálás. A kemencék fölé elszívó ernyőket helyeztek, amelyekről a felszálló levegőt gyártósoronként változó, 3000-15.000 m 3 /h térfogatáramú ipari ventilátorok szívták el. Az elszívókürtők a tető irányába haladtak.

A lapos tetős épületen sétálgatva eljutottunk a 4 problémás kéményhez. Itt erősebben éreztük a hevített (néhol égett)
műanyag szagát. Kis dózisban, fél órán át nem volt zavaró, de tudtuk, hogy annak pokollá teheti az életét, akinek napokon vagy hónapokon át kell szagolnia. A kémények nyílásainál esővédő szerkezetek tartották kinn a visszacsurgó vizet. Akadt olyan kémény, ahol a kilépési ponton a levegő hőmérséklete 140 Celsius-fokos volt.

Szagtalanítás indul!

A levegőben lévő szennyeződések a környezetre nem voltak károsak, ezért csak a szagtalanítás megvalósításával kellett foglalkoznunk. Az ozmogén sorompó módszerét találtuk hatásosnak. Úgy semlegesítettük a szagokat, hogy a levegőbe porlasztott szagtalanító koncentrátum vizes oldatát permeteztük magasnyomáson, mikrocseppköd formájában. A koncentrátum egy természetes alapú, növényi illóolajokból álló keverék, mely a finoman porlasztott vízcseppek felületére “ül ki”.

A szagtalanítás folyamata a következő volt: a “szagtalanító molekula” magához vonzotta és bezárta a szaghatást okozó nagy molekulákat. Az így képződött, nagyméretű részecskék fajsúlyuknál fogva a földre hullottak, a távozó levegő pedig szagtalanná vált. Csupán a koncentrátum enyhén virágos illatát lehetett érezni.

Az egyes kürtők kilépőpontjaihoz fúvókákat telepítettünk, így a kémény kilépőpontja után keveredett össze a szagos levegő és a szagsemlegesítő permet. Ennek előnye, hogy a kéményből kiáramló levegő le tud hűlni, és nem párologtatja el a levegőben lévő folyadékszemcséket. A teljes csővezetékrendszer számára a mai napig az épületbe telepített központi egység biztosítja a megfelelő nyomást, és adagolja a kívánt töménységű keveréket. Talán meglepő, de a szerkezet mindössze 2 négyzetméternyi területet foglal el az üzem egyik sarkában.

A sikeres szagtalanítás és a jövő

A telepítés után a hatékonyság bizonyítása következett. Egy magyarországi, akkreditált szagmérő labor szakemberei vettek mintákat, és értékelték a különbséget az ozmogén sorompó bekapcsolt és kikapcsolt állapota között. Az eredmény meggyőző volt: a komplex szagkoncentráció-mérés szerint 85%-ban sikerült csökkenteni a rossz szaghatást. Az erről szóló dokumentumot ügyfelünk megkapta, így hivatalosan is igazolni tudta a környezetében működő vállalatoknak, hogy valóban tett a környezetéért, és a szagtalanítás sikeres volt.

A cég jelenleg is sikeresen működik, és a jövőben terjeszkedni szeretne. Hamarosan újabb közös projektet tervezünk, hogy közösen elejét vehessük a növekvő környezetszennyezésnek.