• 2017.12.11.

Lakossági bejelentés menete büdös üzem, étterem, vagy egyéb levegőben terjengő szagok esetén

Lakossági bejelentés menete büdös üzem, étterem, vagy egyéb levegőben terjengő szagok esetén

Lakossági bejelentés menete büdös üzem, étterem, vagy egyéb levegőben terjengő szagok esetén 1024 853 Aqua - Nivo Kft.

Kevesen tudják, hogy a környéken terjengő szagok jelenlétét nem kötelességünk elviselni. A fellépés legfontosabb eleme a lakossági bejelentés, amire a hatóságok általában gyorsan válaszolnak. Összeszedtük azokat a tudnivalókat, amelyek a lakossági bejelentést leegyszerűsítik, és közelebb juttatják Önt a szagmentes, nyugodt élethez. Lépjen bátran, van remény!

Egyáltalán tehet-e valamit, ha a környezetében elviselhetetlenné válnak a szagok?

Igen! Nem kell áldozatnak lennie, hiszen a magyar jogszabályok alapján jogunk van úgy élvezni saját lakásunkat és annak környezetét, hogy annak a szaga, illata is természetes számunkra. A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet alapján tilos a levegőt olyan bűzzel ill. szagokkal szennyezni, amely másokat zavar, vagy környezetidegen. A szervezetek, amelyek ezt nem tartják be, számíthatnak arra, hogy a területi környezetvédelmi hatóság nem fogja nekik ezt elnézni.

Lakossági bejelentés szagok miatt, bűzszennyezés

Hogy derül ki, hogy milyen szervezetek az elviselhetelen bűz forrásai?

Legyen türelmes és körültekintő! Még ha ez nagyon nehéz is, amikor a lábunkon alig tudunk állni a szagoktól – például a tőlünk csupán egy sarokra lévő állattartó üzem vagy állati tetemeket gyűjtő telep szagától. Ez nem vicc! Magyarországon ma nem kevesen vannak, akik kénytelenek elviselni a penetráns dögszagot, az állati ürülék érlelődését, az égett műanyagok, vegyszerek és fémek szagát, a szennyvíz vagy rothadó hulladék bűzét.

Gyűjtsön adatokat! Minél pontosabb információja van a lakosssági bejelentés előtt arról, hogy honnan, kiktől, milyen tevékenységből, mikor és milyen gyakran származik a láthatatlan borzalom, annál hamarabb érkezik a segítség.

Nincs egyedül!Ha teheti, gyűjtsön partnereket, akik szintén elszenvedik a bűzszennyezés hatásait. Több párhuzamos lakossági bejelentés gyorsabb lépésekre sarkallhatja a hatóságokat.

Itt keresse, honnan jönnek a környéken terjengő szagok:

Lakott területen a szagforrások leginkább köznapi, egyszerű vállalkozások, akik nem oldották még meg a szagok megfelelő kezelését vagy elvezetését. Ugyan nem nagy üzemekről van szó, a sűrű városban már egy kisebb mértékű szagszennyezés is komoly kellemetlenséget tud okozni, hiszen senki nem szeretne minden nap olajszagban, ételszagban vagy fetékszagban élni. A városi szagforrások a leggyakrabban:

 • melegkonyhával rendelkező vendéglők, szórakozóhelyek;
 • gyorséttermek, látványpékségek;
 • élelmiszeripari kisüzemek, vágóhidak;
 • festőműhelyek, festéküzemek;
 • szennyvízcsatorna hálózatok, szennyvízátemelők, szennyvíztisztítók;
 • hulladékszállítás, hulladékgyűjtő udvarok, hulladékátrakó állomások;
 • belterületi kisüzemi állattartás.

A lakott területen kívül található, túlnyomórészt jelentősebb termelési, feldolgozási tevékenységet folytató, és így nagyobb szagkibocsátási potenciállal jellemezhető üzemek, vágóhidak, állattelepek szaga jellemzően erősebb, és sokkal messzebb száll. Itt akár komoly kutatómunkát is igényelhet megtalálni a forrást. Cserébe biztosak lehetünk benne, hogy sok környéken élő fog mellénk állni, ha lépéseket teszünk. Városon kívül a bűzszennyezés leggyakoribb forrásai:

 • hulladékkezelő, hulladékhasznosító létesítmények (hulladéklerakók, hulladékválogatók, komposztálók, biogáz üzemek, állati hulladék feldolgozók);
 • szennyvízkezelő létesítmények;
 • állattartó telepek;
 • növénytermesztés a tápanyag visszapótlás, trágyakijuttatás időszakában;
 • növényi és állati termékek feldolgozását végző élelmiszeripari létesítmények;
 • kőolaj feldolgozás;
 • vegyipari üzemek.

Hova lehet segítségért fordulni a bűz ellen (lakossági bejelentés)?

A jogszabály szerint a lakossági bejelentés folyamata a következő: A területi környezetvédelmi hatóságnál, azaz a megyei kormányhivatalok környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályainál (itt nézheti meg a hatóságok listáját és elérhetőségeit) kell megtennünk a bejelentésünket írásban. A lakossági bejelentésben a következőknek kell szerepelniük:

 • a címzett illetékes hatóság (illetve akár személyesen az ügyintéző is, ha ismerjük)
 • a szagkibocsátó megnevezése (cég vagy magánszemély)
 • a szagkibocsátás pontos helye, címe
 • a szagkibocsátás módja (ha tudjuk, hogy hogyan keletkezik a bűz)
 • milyen gyakran éreztük a szagot, milyen rendszerességgel tér vissza
 • hivatkozzunk 306/2010. (XII. 23.) kormányrendeletre, amely levegő védelméről szól, és ez alapján nem terhelheti zavaró bűzzel a környezetet
 • írjuk le, hogy a bűz nem tüzelőberendezésből származik
 • adjuk meg személyes bejelentői adatainkat, és jelentsük ki, hogy ezt védjék, és ne adják ki másnak
 • kérjük meg azt ügyintézőt, hogy hivatalból indítson eljárás az ügyben, és ennek fejleményeiről tájékoztasson minket
 • a levél keltezése után kérjünk meg két tanut is, akik igazolják az állításaink valóságtartalmát

Ha van rá mód, akkor ezt a levelet ne csak e-mailben és postán juttassuk el a hatóságnak, hanem személyesen is keressük fel őket ügyfélszolgálati időben. Vigyünk másolatot a bejelentésről, és iktatás után a másolatot kérjük vissza, így tudjuk igazolni, hogy a bejelentésünk eljutott a hatósághoz.

Mindenképpen tájékoztassuk szóban és írásban is a helyi jegyzőt, hiszen a zavarás miatt az ügyben ő is eljárhat a bűzcsökkentés elérésében. Jó, ha neki is minden adatot elküldünk a fenti listáról.

Sokan gondolják, hogy a hatóság lassan vagy talán egyáltalán nem cselekszik a lakossági bejelentés hatására, de ez nem igaz. Munkánk során már több alkalommal láttuk, hogy a intézkedő hatóságok a “szagos” cégekkel szemben eljárnak, és felszólítják őket a probléma megoldására a jogszabálynak megfelelően.

Tudnak egyáltalán tenni a cégek a szagok ellen?

Igen, a modern technológia gyakorlatilag minden szagszennyezést képes megszüntetni. Akár kültéri, nyílt szagforrásoknál is semlegesíteni lehet a terjedő szagokat. Cégünk 20 éve dolgozik ezen a területen, és ha megvan a szándék, megtaláljuk a megoldást.

Mit tegyen a lakossági bejelentés megelőzéséért, ha az Ön telephelyén vagy az üzletében olyan szagok keletkeznek, amire a dolgozók vagy a környéken élők panaszkodnak?

Még nem kapott figyelmeztetést a helyileg illetékes megyei kormányhivataltól, de már érzi a problémát? Lépjen időben, még a lakossági bejelentés illetve az elkerülhetetlen eljárások előtt!

Először mindenképpen az a legfontosabb, hogy kiderítsük: mi okozza a szagot?

Sokszor csak arra utal, hogy valami meghibásodott, helytelenül működik (pl. egy lyukas kémény, elrepedt cső, rothadó alapanyagkészlet). Ha ennek utána járunk, azonnal további károkat tudunk megelőzni, és költséget spórolhatunk.

A rendes működés eredményeként is keletkezhetnek rossz szagok. Például ha egy állati és növényi maradványokat befogadó komposztáló telepen időnként elviselhetetlen szag van, amitől a környéken három település teljes népességének elmegy az étvágya, az azt jelenti, hogy a komposztáló kiválóan működik, hiszen a komposzt forgatásának ez a természetes velejárója. A környéken élők számára viszont ez maga a pokol.

Ebben az esetben keressen fel minket, hogy mielőbb megtaláljuk a megfelelő megoldást. Az Önnel egyeztetett időpontban szakértőink a helyszínen megvizsgálják a problémát, felveszik a telephellyel és szagkibocsátással kapcsolatos legfontosabb információkat, hogy Önnek megfelelő és költséghatékony szagtalanítási technológiát tudjunk ajánlani.

Írja meg nekünk, hogy mi a probléma, amivel szembesül, és mi segítünk >